maanantai 28. joulukuuta 2015

Etsivä löytää, hakija tienaa

Loppuvuoden kiireiden jäädessä pian kokonaan taakse, on eri tahoilla luonnollista, että katseet käännetään tulevaan kesään. "Eri tahoilla" tarkoitan tässä yhteydessä siis työnantajia. Vuodenvaihteen ja koko talven mittaan uusia kesätyöpaikkoja avautuukin lähes päivittäin. Vaikka tarjottavien paikkojen määrä onkin suuri, syntyy siitä liian yleinen harhakuva, että työmahdollisuuksia putoilee taivaalta suoraan kaikkien syliin vuoden kiireisimpänä aikana. 

Vuosi vuodelta tuntuu, että työpaikan saaminen on aina vain haastavampaa. Eikä oikeastaan vain tunnu; se on. Itselleni käsitys siitä, että kaikille halukkaille ja ehkä haluttomillekin riittää töitä, muodostui 14-vuotiaana, ensimmäisenä kesätyökesänäni v. 2010, jolloin pääsin töihin Nuutajärven Lasikylään, vaikka en edes täyttänyt kaikkia hakukriteerejä. Jälkikäteen ja muutaman vuoden "viisaampana" ajateltuna, se oli ennemminkin onnekas sattuma kuin todistettu syy sille, että töitä olisi tarjolla liikaa. Hyvä esimerkki todellisuuden tajuamisesta on muutaman vuoden takaa, nykyisen työnantajani toteamus, että "Te kymmenkunta olette ne parhaat niistä yli sadasta hakijasta!" Karu fakta siitä, että pienissäkin kaupungeissa saman paikan hakijoita on kertakaikkiaan uskomaton määrä...

Miten sitten taata juuri itselleen työntäyteinen kesä? Jätän tästä nyt suosiolla pois ns. suhteiden kautta hankitut työpaikat, koska henkilökohtaisen kokemuksen puutteen vuoksi, en usko olevani paras mahdollinen asiantuntija. Eli siis muutama sananen "hakemalla haetuista" työpaikoista.

Työnhakusivustot hyödyntävät työpaikkavahteja, joiden erikoisetuna on ilmoituksen saaminen avoinna olevasta ja kiinnostuksenkohteitasi vastaavasta paikasta suoraan omaan sähköpostiin. Itse olen kokenut sen hyödylliseksi, koska tavallaan se minimoi riskin joutua "se meni siinä" -toteavaksi Matti Myöhäiseksi. Toinen ja ehkä se yksinkertaisin tapa on lähestyä työnantajia suoraan. Ajankohdalla ei mielestäni ole väliä, mutta loogisella ajattelulla, jos kaupasta aikoo kesätöitä saada en uskoisi maksamisen yhteydessä tehtyä pikaista kysymistä viikon vilkkaimpana päivänä (=perjantaina) parhaaksi valinnaksi. Ajan varaaminen näinkin yksinkertaiselle kysymykselle on kysyjän ja vastaajan puolelta valttia.

Sitten on olemassa nämä perinteiset ja itsessään viralliset työhakemukset. Nerokkaimmat tallentavat hakemukset koneelle, jolloin hakuja voi tehdä rajattomasti ja luomisen tuskan joutuu kärsimään vain kerran. Toki yksi ISO miinus tähän tapaan sisältyy. Ilman sanamuotojen tarkistusta lähetetyt torimyyjä-hakemukset eivät ehkä ole suurimmassa suosiossa lastenhoitajia haettaessa... kukin tavallaan toki!

Hakemusvaiheesta haastatteluun päästäkseen, voisin kuvitella, että massasta erottuminen saattaisi olla hyödyksi. Harva meistä kuitenkaan on niin harmaa, ettei omaisi mitään piirrettä, jolla erottua. Kuitenkin terve järki mukaan tässäkin kohtaa, sillä tuskin täydelliseksi syntynyt olet sinäkään? Eli.. jos se englanti ei oikein perusasiakaspalvelua pidemmälle taivu, sano toki sekin, vaikka kaupan kassalle hakisitkin.

Onneksi olkoon, sait kutsun haastatteluun! Vielä en kuitenkaan tuulettaisi, sillä olet vasta herättänyt työnantajan mielenkiinnon – nyt on aika vakuuttaa hänet. Haastattelua ei kuitenkaan kannata jännittää, koska ei se haastattelutilanne ole työnantajallekaan luksusta: hekin haluavat antaa työpaikasta parhaan mahdollisen kuvan. Havainnointia haastattelijan käyttäytymisestä sekä arviointia työnantajan luotettavuudesta ja sanomisien totuudenmukaisuudesta teet yhtä lailla sinä haastattelutilanteessa. Muistuksena: liian täydellinen työpaikka harvoin on totta!



Itse pitäisin tärkeimpänä olla haastattelussa oma itsensä ja vastata kysymyksiin rehellisesti sekä mielellään välttää ristiriitaista informaatiota lähettämänsä hakemuksen kanssa... Nuorella kesätyöhakijalla harvoin on ammatillista osaamista, joten asenne nousee arvoon arvaamattomaan. Aktiivisena työnhakijana, muistat toki myös esittää työnantajalle tarkentavia kysymyksiä työhön liittyen. Tietysti kannattaa miettiä, onko sen työpäivän kestosta uteleminen järkevää, jos se on jo alkuperäisessä työpaikkailmoituksessa mainittu kolmesti.


Herää vaan kysymys: ymmärsiköhän tästä taas yhtään mitään...?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti