keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Kuntosalihuumetta

Viime vuosien aikana perinteiset urheilulajit ovat saaneet antaa yhä enemmän tilaa kuntosaliharjoittelulle. Erilaiset fitness-lajien tuomat ihanteet ovat syrjäyttämässä niin urheilumaailman lajeja kuin ulkonäköön liittyviä tavoitteita. Sosiaalisen median ja Instagram-kuvasovelluksen käyttäjänä tiedän, että siitä on tullut trendi niin miesten kuin naistenkin keskuudessa. Miesten kohdalla lihasten kasvattaminen toki on ollut tavallista jo pitkään, mutta naisten sali-into on noussut huimasti. Tämän myötä myös kauneusihanteena ollut laiha vartalo on menettänyt merkityksensä; tavoitteena on nyt, että myös lihas näkyy

Päämääränä fitness-lajeissa on kerryttää lihasta, mutta ei liikaa, sillä sopusuhtaisuus on myös olennaisessa asemassa. Tätä ei saavuteta pelkällä yltiöpäisellä kuntosalitreenillä, vaan elämäntapamuutosta tarvitaan myös ruokavalion puolella. Monet näyttävät sen ymmärtäneen, sillä kuvasovellusten parissa törmää useinkin erilaisiin ruoka- tai salaattikuviin. Se ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä eri ravintoaineitakin tarvitaan monipuolisesti. Fitness-urheilijoilla on omat valmentajat, jotka laativat valmennettavilleen tarkat ohjelmat treenin ja ravinnon suhteen. Kuntosaliharjoittelusta tietämättömien on puolestaan helppo sortua pelkästään mainoksissa näkyviin proteiinituotteisiin, unohtaen täten muut ravintoaineet, mikä aiheuttaa pidemmän päälle ongelmia. 

Kuntosaliharjoittelu on luonnollisesti tehokas tapa lihasmassaan kerryttämiseen, harrastitpa sitten mitä lajia hyvänsä. Liian varhain sen säännöllinen harjoittaminen saattaa kuitenkin aiheuttaa jopa pysyviä rakenteellisia vaurioita kehossa. Sen vuoksi onkin tärkeää, että lasten kanssa toteutettava kuntosaliharjoittelu tehdään asiansa osaavien valmentajien kanssa, eikä pelkkien median villitysten mukaan. On sanomattakin selvää, että median mainonta aiheuttaa näkyvällä tavalla turhaa painetta ihanteellisesta ulkomuodosta. Sitä yrittäessä vältellä, on syytä muistaa pitää kiinni myös niisä omista aiemmista harrastuksista ja tuoda kuntosaliharjoittelu osaksi niitä eikä syrjäyttää kokonaan!


(Urjalan Sanomien kolumni 31.7.2014)  

 




 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti